buddhin dan

Na dan punoga mjeseca u svibnju tradicionalno se okupljamo da bismo obilježili i proslavili Buddhin dan ili Vesakh, prisjetili se povijesnoga Buddhe Šakyamunija i podsjetili na njegovu najvažniju poduku - da u se u svakome od nas krije isti potencijal budnosti, ista mogućnost da ostvarimo svoju narav i dosegnemo dublju sreću, zadovoljstvo i spokoj.
Okupljanje u Centru ima dva dijela - ujutro u 11 sati će se održati preuzimanje Tri utočišta i Pet pravila. Čin je to fomalnoga postanka budistom. Ovaj dio zatvoren je za javnost.

Poslijepodnevna ceremonija s neformalnim druženjem otvorena je svim članovima, prijateljima i namjernicima. Počinje u 16 sati. Dobro nam došli!

Vrijeme: nedjelja, 22. svibnja
Preuzimanje Utočišta u 11 sati
potrebna najava
Ceremonija i proslava u 16 sati 
ulaz slobodan - ponesite nešto fino za jesti što biste htjeli podijeliti sa svima.

POGLEDAJTE

Shifu Žarko Andričević je u sklopu Yogafesta na zagrebačkom Velesajmu održao predavanje pod naslovom Uvod u chan budizam. Video zapis predavanja pogledajte ovdje.

PROČITAJTE/POSLUŠAJTE

Posljednji broj Novosti Budističkog centra pročitajte ovdje.

Tonski zapis javnih predavanja poslušajte ovdje:
veljača 2015.
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
listopad
studeni
prosinac
siječanj 2016.
ožujak
travanj.

 

CHAN/zen MEDITACIJA

Redovita praksa chan meditacije (tso-chan/zazen) održava se u Centru utorkom i petkom od 19 do 21 sat. Sudjelovati mogu svi koji su prošli tečaj meditacije ili već imaju potrebno iskustvo u chan meditacijskoj praksi. Opširnije

svibanj

Već je održano posljednje, svibanjsko
javno predavanje u ovoj radnoj godini - ovdje ćete pronaći tonski zapis prošlomjesečnoga. Hvala Mariu na snimanju i Lasti na velikome trudu da sirovi tonski zapis priredi za objavu na Youtubeu!
Pred nama je i posljednji dan meditacije za ovu godinu - ako se još niste okušali u produljenom sjedenju, sada je pravi čas da dođete!
U nedjelju 22. obilježit ćemo Buddhin dan ili Vesakh. Jedno je to od dva godišnja slavlja koja održavamo u Centru. Prilika je da na taj dan preuzmete svoje prve zavjete - Tri utočišta i Pet pravila moralnoga vladanja. Ako još niste sigurni je li to za vas, majstor Žarko će prije ceremonije održati predavanje o njihovu smislu i značaju - možete odlučiti nakon što ga čujete. A svi koji žele i osjećaju potrebu, mogu doći obnoviti svoje zavjete.
Mjesec završavamo još jednim tečajem chan prakse. Prijavite se, grupa se opet ubrzano popunjava. Vidimo se!

jastuci

Stigli su novi jastuci za meditaciju! Dugo smo ih čekali... Ako još nemate najboljeg prijatelja u sjedenju, sada je prilika da ga nabavite.
Jastuci su sivi, dvostruki (vanjska navlaka može se skinuti i oprati), punjeni ljuskicama heljde. 
Za narudžbu se javite na mail Centra.

PREDSTOJEćI DOGAđAJI

     svibanj

4. Javno predavanje, 19 sati
15. Dan meditacije, 9 do 17 sati, prijava
22. Proslava Vesakha s preuzimanjem Utočišta i Pravila
Ceremonija preuzimanja Utočišta i pravila s predavanjem, 11 sati
Ceremonija prisjećanja na Buddhu Šakyamunija, 16 sati
28. i 29. Mirnoća i uvid, tečaj chan meditacije, prijava

     lipanj

4. - 11. Trodnevno/sedmodnevno chan povlačenje, Fužine, prijava
18. - 25. Sedmodnevno chan povlačenje, DDM, SAD
18. i 19. Škola za učitelje zenyoge
25. i 26. Chan izlet

     kolovoz

21. - 28. Sedmodnevni seminar zenyoge i chan meditacije, Jelsa, HvarOvdje je, Śariputra, oblik praznina i praznina je oblik. Oblik se ne razlikuje od praznine niti se praznina razlikuje od oblika. Što je oblik, to je praznina i što je praznina to je oblik. Tako je i s osjećajima, saznanjima, poticajima i svijesti.

                           - Hrdaya sutra - 

 


E-NOVOSTI / MAILING LISTA