e-novosti 10/2008. br. 22
Protekli događaji

Nismo se oglašavali u e-novostima gotovo punih godinu dana, pa ćemo protekle događaje kojih se nakupilo podosta morati rekonstruirati samo ovlaš i u širokim potezima, spominjući ono najbitnije.

Početak godine obilježio je ciklus predavanja Ulazak na stazu budnosti, o njegovanju uma u budističkoj tradiciji. Nakon mnogo godina, u ožujku su nas posjetila dvojica redovnika iz tradicije chana, poštovani Jichern i Guojun fa shi. Održali su predavanje za članove Centra pod nazivom Izazov chana, kojega u cjelovitom obliku možete pročitati na našim stranicama, a potom i sedmodnevno chan povlačenje na kojem se okupilo dvadesetak polaznika. Povlačenje će nam ostati u "neizbrisivoj uspomeni", dijelom zbog sjajnih predavanja, a dijelom zbog činjenice da smo se svi razboljeli od upornog virusa neke azijske prehlade:)

Uz ovo povlačenje, protekle su radne godine održana još dva sedmodnevna pod vodstvom našega učitelja, Žarka Andričevića - jedno u prosincu, a drugo u lipnju. Žarka smo ovoga proljeća "odaslali" put juga, u Split gdje je održao veliko javno predavanje o budizmu na tribini Zlatna vrata i tečaj chan prakse, i u Šibenik gdje je održao još jedan tečaj. Sve u svemu, na jugu Hrvatske su jastuci za meditaciju najtraženija roba - sve što uspijemo izraditi, plane istoga časa u ovim novoosnovanim meditacijskim grupama. Seminar Krk je bio uobičajeno mekan i ugodan, s nešto preko 60 sudionika i dvoranom u kojoj je naprosto lijepo boraviti, sjediti i vježbati. Eh da nam je takva u Zagrebu...

Vesakh je ove godine bio više od Buddhinoga dana - slavili smo desetogodišnjicu rada Centra u Đorđićevoj. Veeeelikom izložbom postavljenom po svim zidovima našega prostora. O, bili smo mlađi... bili smo luckasti... bili smo jako, jako uporni... I unatoč svim ekonomskim predviđanjima, zakonima tržišta, cijenama dionica - preživjeli smo, sazrijeli i evo, još uvijek radimo:) U tih su deset godina održana 44 tečaja chan meditacijske prakse u Centru, uz tečajeve u Puli, Splitu, Celju, Šibeniku, Berlinu, Beogradu i Cape Codu, 24 ciklusa predavanja, 2 studijske grupe, 29 jednodnevnih povlačenja, 23 trodnevna povlačenja, 3 petodnevna povlačenja, 13 sedmodnevnih povlačenja (ukupno 204 dana povlačenja), zatim 10 seminara Krk (ukupno do sada 11) i 10 seminara Orebić (ukupno do sada 23) ili ukupno 170 dana seminara. Doista mnogo razloga za slavlje! Nekoliko dana nakon proslave Žarko je otputovao u SAD gdje je vodio desetodnevno chan povlačenje na temu Tihog osvjetljavanja u DD centru za meditacijska povlačenja.

Sredinom srpnja, nakon početka ljetne stanke u radu, šesteročlana hrvatska delegacija zaputila se daleko na istok, na Tajvan u posjet tamošnjem Dharma Drum centru i shifu Sheng Yenu. Više o tome čitajte nešto niže.

Kraj kolovoza i početak rujna, zna se, Orebić! Po tko zna koji puta - godine smo prestali brojati nakon 20. rođendana - okupili smo se na južnim obalama kako bi se, neometeni svime onime što inače priječi kontinuiranu praksu, posvetili vježbanju tijela i uma. Ljubitelja aktivnog odmora bilo je osjetno manje nego lani, budući da je termin seminara pomaknut na kraj kolovoza i prvi tjedan rujna, pa mnogi zbog početka školske godine nisu mogli sudjelovati. No, s obzirom na ograničen prostor vježbanja zgradi općine Orebić brojka od četrdesetak polaznika omogućila nam je mnogo "komotnije" rastezanje u dvorani. Prve jutarnje treninge, kao i prošlog ljeta, vodio je šibenski yogin Ante, a u kasnijim jutarnjim i podnevnim terminima izmjenivali su se Žarko, Karmen, Mira, Mirjana i Ljubica pružajući nam dragocjenu priliku iskustva različitih pristupa vođenju treninga zenyoge. Popodnevni termini bili su rezervirani za izvođenje tradicionalnih nizova iz indijske tradicije koje smo učili, ponavljali i još malo usavršavali kroz nebrojena ponavljanja. Tri dnevna treninga yoge upotpunjavale su sjedeće meditacije koja su pratila Žarkova predavanja kao poticaj i uvod u praksu. Raspored je bio dodatno olakšan i činjenicom da je završila i druga škola za učitelje yoge, tako da ove godine nije bilo puno trčanja na relaciji dvorana - pizzerija "Lenga". A tamo je, prema pričama zadovoljnih korisnika usluga kuhinje, hrana ove godine bila zaista čarobna. Slobodan dan na sredini seminara poslužio je za planinarski izlet na vrh Sv. Jurja iznad Potomja i kupanje u podnožju vinograda Dingača.

Povratak u Zagreb, u jesenski ritam, donio je i početak redovitoga rada - krenuli smo nakon prve nedjelje u listopadu. Posjetilo nas je više od četrdeset petrinjskih gimnazijalaca koji su došli čuti nešto o jednoj od tri svjetske religije. Održano je javno predavanje - ove godine smo ih vratili u program, svakog drugog mjeseca u prostorijama Centra. Započeli smo predavanja u trećoj generaciji škole za učitelje zenyoge, koja broji više od dvadeset "đaka". I evo, napokon izdali novi broj e-novosti:)

Nove web-stranice
Otvorenje Centra početkom listopada bilo je prigoda da o desetoj obljetnici njegovog osnivanja predstavimo i nove web stranice. Vizualno osvježene s autorskim potpisom naše Ane Zubić, stranice nude mnoštvo zanimljivih tekstova o budizmu, Centru, informacije o događanjima, a do kraja godine i virtualno mjesto naših susreta - forum otvoren za sva vaša pitanja i mišljenja.

Neopisivost Dharma Druma
Prvo jutro u Dharma Drumu doživjeli smo u ozračju prave srpanjske tajvanske klime o kojoj smo do sada samo slušali - vlaga, vrućina i sumaglica, podneblje u kojemu uživaju samo orhideje, što bi rekla naša američka suputnica. Uzbuđenje i oduševljenje je naravno prevladalo i nakon kofeinskog “resetiranja” obišli smo dio kompleksa i chan-dvoranu. Decentni vanjski izgled zgrade ne daje naslutiti fascinantnu unutrašnjost mračnog interijera u tikovini, pogodnog za zaštitu od vanjske klime i “amazonske prašume”, kako je redovnici vole nazivati, kojom je okružena. U njoj je taj dan započinjalo petodnevno huatou povlašenje i početak našeg dvotjednog boravka na Tajvanu.   Pročitajte više...   

Predstojeći događaji

Studeni

Škola za učitelje zenyoge
16. od 10 do 18 sati
Za polaznike.

Trodnevno chan povlačenje
20. - 23., Samobor, početak u 17 sati
Produljena praksa meditacije prilagođena početnicima koji se žele bolje upoznati s metodama chana i produbiti svoje iskustvo. Dan započinje u 5 sati ujutro, a uključuje razdoblja meditacije, yoga vježbe, praksu pomnog rada, Dharma predavanje, razgovor s učiteljem, jutarnju i večernju službu i završava u 22 sata.
Potrebna je prijava.

Prosinac

Budistička Indija, predavanje
13. u 19 sati
Ante Samodol će uz projekciju vlastitih fotografija ispričati priču o ljetošnjem vratolomnom putovanju tragovima budizma na sjeveru Indije.

Dan meditacije
14. od 9 do 17 sati
Blagi uvod u način i duh prakse produljenog chan sjedenja za početnike ili opušteno sjedenje za iskusne praktičare koji žele provesti dan u meditaciji. Za one koji su prošli tečaj chan meditacijske prakse.
Potrebna je prijava.

Škola za učitelje zenyoge
21. od 10 do 18 sati
Za polaznike.

 

Desetodnevno chan povlačenje uz metodu Tihog osvjetljavanja kojeg će voditi Žarko Andričević. Od 28. studenog, do 7. prosinca 2008. u DDRC.

E-Brochure

 

Stanka u radu od 24. prosinca do 2. siječnja.