Preminuo je Shifu Sheng Yen

3. veljače u 9 sati po našem vremenu, duhovni savjetnik naše Zajednice, učitelj našega učitelja, mirno je napustio svoje fizičko tijelo u Dharma Drum Mountain centru na Tajvanu.
 
Shifuov život bio je čudo. Svoje skromne početke, siromaštvo, manjak obrazovanja, turbulentne društvene i političke prilike u kojima je odrastao i živio niz godina uspio je transcendirati i odnjegovati u sebi ono najplemenitije od ljudskoga - suosjećanje prema su-bićima i mudrost koja proniče onkraj pojavnoga. I ne samo to. Pronašao je načina kako da i druge oko sebe, široki krug ljudi i na Istoku i na Zapadu potakne da se posvete tome istome.
 
Na Tajvanu su već započele ceremonije ispraćaja. Za tri dana Shifuovo će tijelo biti kremirano, a dva tjedna nakon toga pepeo će biti položen u zemlju, na pet neobilježenih mjesta u Parku života Dharma Druma.
 
Budistički centar u Zagrebu pridružit će se Shifuovom ispraćaju. Slijedeći duh njegovih riječi: "Univerzum će jednoga dana minuti, no moji su zavjeti vječni. Štogod mi je neostvarivo u ovome životu, zavjetujem se da ću ostvariti u nebrojenim budućim životima. Štogod mi je neostvarivo samome, preklinjem vas da ostvarite zajedno", ispraćaj ćemo tematizirati oko dvije misli - izražavanja zahvalnosti za učenje koju smo primili i obnavljanja zavjeta za vlastitu praksu.
 
Redovita sjedenje utorkom i subotom bit će nadopunjena praksom prostracija i pjevanja sve do polaganja pepela. U subotu, 7. veljače u 16 i u nedjelju, 8. veljače u 10 sati održat ćemo posebne ceremonije zahvalnosti i obnavljanja zavjeta. Dodatna ceremonija bit će održana istovremeno s polaganjem pepela na Tajvanu.
 
Pozivamo vas se da se priključite obilježavanju Shifuovog odlaska. Iskoristimo ovaj događaj da bismo se podsjetili kako je pred licem smrti život dragocjen, i da je beskrajno važno znati ga usmjeriti na korist sebi i drugima. Tome služe zavjeti. Bez tuđe dobrote život bi nam bio nepodnošljiv. Odatle zahvalnost. I naposljetku, treba se podsjetiti da je smrt istovremeno početak drugačijega putovanja, a ne kraj.