Međunarodni seminar Orebić 2010.

Dvadeseti i peti
26. kolovoza - 5. rujna

Svake godine krajem kolovoza i početkom rujna Budistički centar iz Zagreba održava međunarodni seminar iz chan budizma, zenyoge i kempa u Orebiću na poluotoku Pelješcu. Ovaj seminar ima neprekinutu tradiciju održavanja od sredine osamdesetih, tako da će se ove, 2010., godine održati jubilarni, dvadeset i peti puta. Svi do sada održani seminari imaju nešto zajedničko, ali svaki je od njih i poseban i drugačiji i neponovljiv.

Živjeti zdravo, opustiti um i tijelo, naučiti nešto novo o sebi, ispitati i pomaknuti granice svojih sposobnosti, družiti se i komunicirati s drugima na nov način, razmijeniti iskustava s ljudima sličnih ili istih interesa koji dolaze iz različitih područja života, biti u okruženju koje podržava naša pozitivna nastojanja, prekrasna priroda, potpuni odmor od uobičajenog načina života, sve su to razlozi zbog kojih ovaj seminar ne treba propuštati.

Osnovna ideja seminara je u razvijanju dubljeg razumijevanja međudjelovanja uma i tijela, uspostavljanju unutarnjeg sklada i otkrivanju naše prave prirode, i to kroz discipline tso-chana (zen meditacije), zenyoge i kempa.

Pored već redovitih sudionika iz naših grupa i podružnica iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, dobrodošli su i svi ostali koji nam se žele pridružiti.

 
Praksa i program

Dnevni program počinje već prije doručka, a nastavlja se prije i poslijepodne. Svaki se dan triput vježba yoga, tri su meditacije, i po jedno predavanje iz budizma i trening kempa. Praksa zazena na seminaru uključuje meditaciju u sjedenju i hodanju te pojanje sutri. Svakodnevna predavanja o chan budizmu razmatraju neka od pisanih djela velikih majstora ove plodne tradicije i pokazuju releventnost načela koja oni iznose i u današnjem, suvremenom životu. Program yoge pored općih satova uključuje i one posebne na kojima se izdvajaju i obrađuju njeni pojedini vidovi kao što su dijagnostika, masaža ili vježbe disanja uz detaljno objašnjenje njihova djelovanja na tijelo i um. Poseban program yoge namijenjen je onima koji su odslušali i/ili završili program škole za učitelje.

U kojoj se mjeri želite uključiti u aktivnosti seminara ovisi prvenstveno o vašem osobnom interesu i mogućnostima. Vrlo je važno ne precijeniti, ali niti podcijeniti svoje sposobnosti kada je u pitanju ritam i intenzitet dnevnih aktivnosti u kojima ćete sudjelovati, a program je oblikovan tako da se u njega mogu uključiti i potpuni početnici, ali i oni iskusniji i napredniji praktičari.

 
Što očekivati

I pored intenzivnog programa ostaje dovoljno vremena za odmor i osvježenje u kristalno čistom pelješkom moru i hladu stoljetnih borova. Naše dugogodišnje iskustvo u održavanju seminara je pokazalo da je ovakav aktivan odmor neusporedivo učinkovitiji od onog uobičajenog. Ova vrsta aktivnosti vodi obnavljanju i ujedinjavanju energije te otpuštanju i onih najdubljih slojeva napetosti kojih obično nismo ni svjesni. Seminar nam daje priliku da ponovno otkrijemo svoje tijelo od kojeg smo se zbog često neodgovarajućeg načina života otuđili, i da prema njemu uspostavimo mudriji odnos i steknemo nove i zdrave navike. Međutim, najvažniji i presudni činilac o kojem ovisi i naše tjelesno i mentalno stanje je naš um. Ukoliko jedno od osnovnih načela zazena, ono o držanju uma i tijela zajedno, uspijemo prenijeti u ostale discipline i aktivnosti, tada će odmor zaista biti potpun. Međutim, otkriće i primjena toga načela može imati mnogo dublje i značajnije posljedice na naš cjelokupni život, od odmora samog.

 
Voditelji

Seminar će voditi Žarko Andričević i ostali učitelji iz naših dojoa. Žarko Andričević već trideset godina podučava borilačke vještine, yogu, budizam i budističku meditaciju. Osnivač je Dharmaloka budističke zajednice, prve takve zajednice u Hrvatskoj i Budističkog centra u Zagrebu u kojem i djeluje kao učitelj. Učenik je chan majstora Shifu Sheng-Yena i jedan je od njegovih dharma nasljednika.

Yogu na seminaru podučavaju Mira Peunik, Ljubica Andričević, Karmen Mihalinec i Ela Vukelja. Pored dugogodišnjega prakticiranja i podučavanja yoge, sve četiri su mentorice u školi za učitelje zenyoge.

 
Hrana i smještaj

Glavno mjesto okupljanja je pizzeria "Lenga" u kojoj je organizirana vegetarijanska prehrana za sve sudionike seminara. Smještaj je u privatnim kućama. Program seminara se odvija u obnovljenoj dvorani koja se nalazi u zgradi Općine.

Sredinom seminara organiziramo cjelodnevni izlet - pješačenje do vrha Sv. Jurja iznad Potomja, kupanje u Dingaču i večeru u lokalnoj konobi.

 
Cijene i način plaćanja

Cijene hrane i seminara za dvije vrste sudionika (vlasnike Daruma kartice i ostale) prikazane su u tabeli. Cijena seminara jedinstvena je bez obzira na broj dana provedenih na seminaru, ili na obim sudjelovanja u programu.

Sobe su u privatnom smještaju. Ukoliko imate posebnih zahtjeva za smještajem, u mogućnosti smo osigurati ono što tražite, ali u tom slučaju ne jamčimo donje cijene. U mogućnosti smo smjestiti kućne ljubimce, ali uz nadoplatu. Ukoliko ćete se za smještaj pobrinuti sami, molimo vas da to napišete u prijavnici, pod "Napomena".

Hranu i seminar je moguće platiti u cijelosti na seminaru, ili u dva obroka s uplatom drugog obroka 15. listopada. Smještaj se plaća izravno iznajmljivačima. Uz prijavnicu se uplaćuje nepovratni predujam od 300 kn.

Cijena prehrane i smještaja

Obroci (doručak i ručak)

1020 kn (110 kn/dan)

Smještaj

90 kn/dan*

* na cijenu smještaja dodaje se boravišna pristojba

 

Seminar

Seminar Daruma kartica

1.300 kn

Seminar ostali

1.500 kn

Drugi i svaki sljedeći član iste obitelji ima 30% popusta na seminar.
 

Dolazak

Želite li da vam pomognemo u odabiru i osiguraju najpogodnijeg načina putovanja, molimo vas da nam se na vrijeme javite, a mi ćemo učiniti sve da vam olakšamo dolazak. Vaš dolazak očekujemo u četvrtak, 26. u poslijepodnevnim satima. Otvorenje seminara je u 19 sati istoga dana. Program počinje u petak rano ujutro. Odlazak je u nedjelju 5., nakon doručka.

Krajnji rok za prijave je 8. kolovoza, uz uplatu nepovratnog predujma od 300 kn. Nakon toga ne garantiramo cijenu, ni smještaj. Foto album s prijašnjih seminara pogledajte ovdje.

Imate li dodatnih pitanja ili dvojbi, pišite na info@zenyoga.hr, ili zovite na 099 233 5533.

Online prijavu za seminar možete izvršiti ovdje.