E-novosti 08/2009. br.23.

Protekli događaji

Ljetna stanka u radu Centra prilika je da se ukratko prisjetimo događaja koji su obilježili protekle mjesece.

Velik i skroman čovjek, Shifu Sheng Yen,  napustio nas je u veljači nakon duge bolesti. Njegova smrt povezala nas je u žalosti i dijeljenju osjećaja zahvalnosti, ne samo unutar Budističkog centra u Zagrebu gdje smo se okupili netom nakon vijesti s Tajvana, već i s drugim prijateljima u sanghi kojoj je Shifu u nasljeđe ostavio zadaću da nastavi čisto i autentično učenje chana. Ono učenje koje je desetljećima neumorno i nesebično prenosio na obalama  mnogo daljim od onih na kojima se rodio.

Kao i u svim drugim podružnicama Dharma Druma i mi smo se pridružili ceremonijama. Redovna sjedenja utorkom i subotom bila su vrijeme za prostracije zahvalnosti i pjevanje ime Buddhe Amitabhe. Završna ceremonija zahvalnosti održala se u Centru u nedjelju 15. veljače, istovremeno sa završnom ceremonijom Shifuovog ispraćaja na Tajvanu.

Žarko, Karmen i Đorđe prisustvovali su skromnim pogrebnim ceremonijama na Tajvanu koje su završene polaganjem Shifuovog pepela na pet neoznačenih mjesta, bez ikakvog vanjskog spomena, u Parku života Dharma Drum centra. Dirljivi trenuci u kojima su i redovnicima tekle suze obilježili su odlazak velikog duhovnog učitelja na Tajvanu ali i mnogo šire, dok su izrazi sućuti dolazili s raznih strana svijeta od mnogih učitelja drugih tradicija. Zbog Shifuove smrti otkazan je i ranije najavljeni ciklus predavanja u Centru.

U prvoj polovici godine održana su čak tri sedmodnevna meditacijska povlačenja u Samoboru, u siječnju, krajem ožujka i u lipnju. Na svakome je za inspiraciju (čitaj, jačanje vjere :) poslužio chan klasik, djelo „Vjera u um“ trećeg patrijarha Seng Tsana, kojeg nam je Žarko tumačio na večernjim predavanjima.
 
U siječnju je Žarko održao i petodnevno povlačenje za švicarsku budističku zajednicu u Bernu.


Malo kasnije, u travnju, on je kao predstavnik naše škole chana otputovao u indijski grad u podnožju Himalaja Dharamsalu. Sjedište tibetske zajednice u egzilu bilo je mjesto održavanja dijaloga s mladim Afganistancima. Od 12 do 19. travnja tridesetak mladih predstavnika akademskih, poslovnih i vjerskih krugova te vlade sudjelovalo je u raspravama u kojima se pokušalo iz drugačije perspektive sagledati moguće načine izgradnje boljeg društva u toj ratovima porušenoj i ispaćenoj zemlji.
Zajedno sa Sri Sraddhalom Ranade iz ašrama Sri Aurobinda i dr. Niru Vorom, jednom od utemeljitelja Gandhijevog centra za nenasilje iz New Delhija, Žarko je s mladim ljudima čije su živote obilježila desetljeća ratova raspravljao o tome kako integrirati univerzalne duhovne vrijednosti u život zajednice.

Za vrijeme svog prvog putovanja u Indiju Žarko je upoznao Karmapu, jednog od najvažnijih tibetanskih vjerskih vođa koji je na čelu karma kagyu reda. Tamo se susreo i s Tenzin Palmo, jednom od prvih zapadnjakinja zaređenom u tibetanskoj budističkoj tradiciji koja je provela 12 godina u pećini posvećena duhovnoj praksi, odolijevajući pritom hladnoći i snijegu planina Himalaja.

Mi smo, vjerni mnogo blažim hrvatskim navadama, svibanj započeli četverodnevnim zenyoga seminarom na Krku.  Treninzi su bili zahtjevni, naročito oni za polaznike učiteljske yoge škole koji se nisu mogli „švercati“ poput ostalih. Uvjeti vježbanja u krčkoj gimnaziji uvelike su nam olakšavali patnje, pa su mnogi opet sa zavišću mjerkali raskošne tatamije koji prekrivaju cijelu dvoranu.  Savršeni spoj velikog plavetnila, čistog zraka i posvećenog vježbanja - prvomajski aktivni odmor u Krku zaista je najbolji uvod u ljeto, ali i u yoga seminar u Orebiću čiji nam se početak ubrzano približava.

U svibnju smo se ponovo okupili na proslavi Vesakha, što je uz veselo druženje oko blagdanskog stola, bila i prilika da pogledamo odličan njemački film „Prosvjetljenje zagarantirano“ o susretu, ili bolje sudaru, zapadnjačkih ideja o zenu s japanskom samostanskom stvarnošću.

Uz javna predavanja koja su se održala u prostorijama Budističkog centra u Zagrebu, Žarko je putovao i u Slatinu i Celje. U Slatini je na poziv lokalne udruge mladih održao javno predavanje o osnovnim odlikama budizma, a u Celju je u Mirinoj organizaciji uz posjećeno predavanje održao i tečaj meditacije.

Između dolazaka i odlazaka

Naša „little“ Sanja, koja dok ovo pišemo privodi kraju doktorat iz shingon budizma, vratila nam se nakratko u lipnju prepuna priča o životu u Japanu. Tamo, u hodočasničkom mjestu Koyasan smještenom između planinskih vrhunaca, Sanja već deset godina živi uz stari budistički samostan, u rijetkoj oazi mira koju opsjeda tek poneki majmun iz obližnje šume.U srpnju nam je u posjetu došao i Marcel Gaisser, iz centra Haus Tao iz Švicarske, koji je nasljednik u dharmi velikog učitelja Thich Nhat Hanha.

Prema Americi se uputila Karmen koja će, kao i Đorđe, dva tjedna boraviti na povlačenju iz tihog osvjetljavanja koje se ovih dana održava u Dharma Drum centru u Pine Bushu.
Predstojeći događaji

KOLOVOZ/RUJAN
27. kolovoza – 6. rujna: Međunarodni seminar Orebić 2009.