Addressing Climate Change By Awakening to Oneness


DUHOVNE VOĐE SASTAJU SE 7. PROSINCA  U KOPENHAGENU
KAKO BI  POZVALI NA AKCIJU ZA SUZBIJANJE KLIMATSKIH PROMJENA

New York –  3. prosinca, 2009 – Delegacija koju čine najistaknutiji vjerski i duhovni vođe različitih religija iz cijelog svijeta okupit će se u Kopenhagenu od 7. do 13. prosinca 2009. za vrijeme UN-ove Konferencije o klimatskih promjenama – COP 15. Namjera ove delegacije je da produbi raspravu o klimatskim promjenama ukazivanjem na činjenicu da postojeća klimatska kriza svoje korijene ima u dubokoj moralnoj i duhovnoj krizi.

Glavna poruka duhovnih vođa je da se djelovanje na suzbijanju klimatskih promjena mora proširiti na obične ljude. Njihova je uloga u ukazivanju javnosti da se radi o moralnim i duhovnim problemima, te u poticanju pojedinaca da unesu promjene u svoje živote. Vjerski će vođe pozvati na novu suradnju na svjetskoj razini između političkih, ekonomskih, znanstvenih i duhovnih predvodnika na jačanju napora u provedbi sporazuma koji će se dogovoriti na Konferenciji. Vjerski će vođe apelirati na sve dijelove društva da ulože napor u izradi najučinkovitijeg plana djelovanja, te će govoriti o planovima mobiliziranja svojih zajednica. Mnogi vjerski vođe apeliraju na promjenu stava prema Zemlji, ukazujući na važnost podsjećanja na našu ulogu „upravitelja“ prirodnim resursima Zemlje.

Delegacija uključuje budiste, kršćane, hinduiste, židove, muslimane, sikhe i urođeničke vođe. U njenom će radu sudjelovati vjerski i duhovni vođe iz Afganistana, Bangladeša, Brazila, Danske, Hrvatske, Indije, Izraela, Italije, Japana, Kenije, Nizozemske, Pakistana, SAD-a, Senegala, Švicarske, Tajlanda, Ujedinjenog Kraljevstva i Vijetnama. 

Osnivač Dharmaloka budističke zajednice i Budističkog centra u Zagrebu, učitelj chan budizma Žarko Andričević predstavljat će Hrvatsku na sastanku duhovnih vođa.
Najveća delegacija dolazi iz SAD-a, a predvodi je vel. dr. Joan Brown Campbell, bivša glavna tajnica američkog Vijeća Crkava, kao i predsjednica i jedna od osnivača Religijskog partnerstva za okoliš.

Vjerski će vođe sudjelovati u nizu radionica, među kojima su: „Novo partnerstvo između znanosti i vjere,“ „Vjerski aktivizam – Mobilizacija duhovnih zajednica u borbi protiv klimatskih promjena“ i „Moralna dimenzija klimatskih promjena.“
U tim će raspravama vjerski vođe izložiti konkretne korake koje pojedinci mogu poduzeti u cilju promjene načina na koji se odnosimo prema Zemljinim resursima. Među njima je i promišljenija konzumacija mesa. Prema nedavnom izvješću Worldwatch Instituta, industrija mesa ispušta više ugljika nego cjelokupni promet. Ona također ispušta najviše metana koji je odgovorniji za klimatske promjene od ugljičnog dioksida.

Organizator ove delegacije vjerskih vođa je Global Peace Initiative of Women (Svjetska mirovna inicijativa žena), međunarodna, međuvjerska mreža ženskih vjerskih i duhovnih vođa. Najveći dio sredstava za ovaj program došao je od japanske laičke budističke organizacije ITRI.

 “Vlade neće biti u mogućnosti same se nositi s tim problemom,” kazala je Dena Merriam, osnivačica GPIW-a. “Ovo je prva svjetska kriza koja zahtijeva odgovor svih nas. Mnogo će ovisiti o pojedincu. Moramo promijeniti ne samo naše navike u korištenju fosilnih goriva, već i način na koji razmišljamo i odnosimo se prema Zemlji. Moramo ponovo doći u brižan odnos sa životnim silama koje nas podupiru. Priroda se može sama izliječiti, ali hoćemo li mi pomoći ili odmagati u tom procesu liječenja? To je pitanje.”
 

####

Global Peace Initiative of Women
The Global Peace Initiative of Women je neprofitna organizacija iz New Yorka čija mreža uključuje preko 5,000 žena i muškaraca iz više od 30 zemalja. Od svog osnutka 2002. u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, GPIW je djelovao u mnogim kriznim područjima, uključujući Afganistan, Irak, Izrael/Palestinu I Sudan, pri čemu su ženski duhovni vođe putovale u ta područja kako bi poticali mirovni dijalog.
Utemeljena na postavci da je duhovnost nužna nadopuna i potpora političkim i ekonomskim naporima na razrješavanju konflikata, mreža duhovnih vođa GPIW-a će se i dalje baviti korjenitim problemima koji blokiraju razrješenje dugotrajnih konflikata. Za više informacija otvorite www.gpiw.org/copenhagen.html