Kako započeti

Da biste sudjelovali u aktivnostima Centra ne morate biti budisti. Jedini preduvjet je probuđeno zanimanje za istraživanje vlastite naravi i želja da konce vlastitoga života preuzmete u svoje ruke i pomognete si u nadilaženju nezadovoljstva, nemira i emocionalnih previranja. Želite li istražiti je li Centar pravo mjesto na kojem biste mogli pokrenuti poluge vlastitoga preobražaja – javite se telefonom ili e-mailom i dođite u posjet.

Svaki mjesec Centar organizira javna predavanja. Ova predavanja možda će vam pomoći da saznate je li budizam kao učenje nešto što vam je intelektualno blisko, što bi vas moglo nadahnuti da slijedite put koji nudi. Na javnim predavanjima možete se detaljnije raspitati o radu Centra.

Početna točka za usvajanje prakse chana je Mirnoća i uvid, tečaj chan meditacijske prakse. To je dvodnevni seminar/radionica na kojem ćete saznati sve što vam je potrebno kako biste sami mogli početi sjediti – kontekst prakse, osobite metode, stupnjeviti put napretka, najčešće, i one nešto rjeđe prepreke i kako se s njima nositi, o formalnoj i neformalnoj praksi i još mnogo toga. Tečaj je destilat tridesetogodišnjega iskustva u meditaciji i njenom podučavanju našega učitelja, Žarka Andričevića. Kao što Žarko nije samoproglašeni instant-učitelj, već Dharma-nasljednik jednog od najznačajnijih učitelja budizma današnjice, tako ni ono što ćete naučiti na ovom tečaju nije instant-metoda duhovnoga napretka. Chan je nešto mnogo dublje, i mnogo ozbiljnije. Chan ne nudi ugodu, već razumijevanje neugode i nadilaženje i jednoga i drugoga. Chan nije eskapizam, već hvatanje u koštac s onime od čega bismo htjeli pobjeći. Chan nije plutanje u ružičastim oblacima već suočavanje sa stvarnošću. I oslobođenje koje takvo suočavanje donosi.

Nakon tečaja, uspijete li uspostaviti svakodnevu praksu, u jednome ćete se trenutku moći priključiti grupnim sjedenjima koja se u Centru održavaju dva puta tjedno. Grupna je praksa poseban podstrek i nadahnuće – osim zajedničkog sjedenja, ova okupljanja uključuju i kraće predavanje i razgovor. To je prilika da se razjasne nedoumice, postave pitanja, čuju tuđa iskustva. To je vrsta razgovora s učiteljem, koji se kasnije, tijekom povlačenja formalizira i uozbiljuje. To je i vrsta propitivanja tla po kojem se korača – otkrt ćete da se, baveći se metodom, u stvari bavite sobom. Kada osjetite da ste spremni, meditacijski ćete put produbiti odlaženjem na povlačenja – krenut ćete s jednodnevnima i polako napredovati do sedmodnevnih. Kaže se da je upravo sedmodnevno povlačenje prava inicijacija u praksu, te da se od te točke na dalje možete smatrati praktičarem chana.

U međuvremenu možete odlučiti postati članom Budističkoga centra. Sebi ćete olakšati pohađanje različitih programa, a Centru ćete dugoročno pomoći u održavanju preduvjeta za rad. Više o vrstama članstva i načinu učlanjenja pročitajte ovdje.